Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježen u 12 gradova BiH

U okviru obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Mreža Ring je, uz podršku sa Ministasrtvom sigurnosti BiH, provela kampanju Pet do 12, Vrijeme je, Zaštitimo djecu koja prose usmjerenu na podizanje javne svijesti i mobilizaciju građana i predstavnika institucija.

Radni sastanci sa predstavnicima institucija i ulične akcije organizovani su od 12. do 16. oktobra u 12 gradova BiH: Bijeljini, Tuzli, Brčko distriktu, Modriči, Derventi, Banjaluci, Zenici, Kaknju, Bratuncu, Višegradu, Goraždu i Mostaru. Kampanja je završena 19. oktobra u Sarajevu, zajedničkom pres konferencijom Ambasade SAD u BiH, Ministarstva sigurnosti, Karitasa i Mreže Ring.

U realizaciji kampanje, pored Fondacije “Lara” bile su uključene sljedeće organizacije: UG “Otaharin” (Bijeljina), Udruženje žena “Maja” iz Kravice kod Bratunca, Udruženje žena “Most” (Višegrad), Udruženje žena “Goraždanke” iz Goražda, Udruženje građanki “Žena BiH” (Mostar), Centar za pravnu pomoć i Infoteka iz Zenice, Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle, UG “Budućnost” iz Modriče, Udruženje žena Derventa iz Dervente i Fondacija Udružene žene iz Banjaluke, članice Mreže RING.

Na ovaj način kampanja je animirala više od 200 aktivista i aktivistkinja iz organizacija civilnog društva i službenika i službenica policije, centara za socijalni rad, tužilaštava, škola, lokalnih uprava i drugih aktera u slanju zajedničke poruke da ljudi nemaju cijenu i da je zloupotreba djece u prosjačenu opasan kriminal i kršenje ljudskih prava djece.

2015 - Mreza RING | Sva prava zadrzana | Izrada i dizajn: IdeaPlus